Over ons

Een inkijkje in het leven van de Familie Strootman


Sinds 2005 wonen we, Johanneke & Arjan Strootman samen met de kinderen Thijmen en Willemijn en  onze schoonouders op het prachtige erf ‘Nieuw Horster’. Vanaf 1907 wordt er al vee gehouden. De laatste jaren zijn de oude stallen vervangen voor nieuwe, waarbij de focus ligt op dierwelzijn en arbeidsgemak. De boerderij ligt aan de Knalhutteweg tussen de stad Enschede en grensovergang met Duitsland. Sinds 2020 verkopen we het vlees van eigen koeien. We verkopen gevacumeerde diepvriesklare vleespakketten.

Op een kaart uit 1851 zien we de naam ’t Horster al beschreven staan. Het gebied ten zuiden van Enschede tot de Duitse grens. Rond 1907 is het erf Nieuw Horster ontstaan. Op oude kaarten vanaf 1937 wordt de naam al vermeld. Op deze mooie plek hebben we dan ook met plezier een iets andere invulling gegeven aan het erf dan voorheen het geval was.

Wij zijn trots op ons boerenbedrijf en dat willen we graag met u delen. In het dagelijkse leven zijn wij bedrijfsadviseur  en kapster, twee beroepen die vragen om precisie en toewijding. Deze eigenschappen zie je duidelijk terug op ons erf. Wij houden van orde en netheid, wat weerspiegeld wordt in al onze werkzaamheden.

Onze vleesverkoop staat bekend om zijn hoge kwaliteit. Wij nemen elk aspect van het proces persoonlijk in handen: van de zorg voor onze koeien tot het maken van foto’s voor de webshop en het bijhouden ervan én het zorgvuldig inpakken van de bestellingen. Zo garanderen wij dat u altijd het beste product toegestuurd krijgt.

Kom gerust een kijkje nemen op onze bestelpagina en ontdek zelf het verschil dat passie en vakmanschap kunnen maken!

De koe staat centraal

Bijna als onze kalveren worden meestal op ‘natuurlijke wijze’ geboren bij melkveehouders in Twente, de meesten zelfs in een straal van 10 kilometer rond Enschede. Het zijn veelal kruisingen tussen een moeder van het melkras Holstein Friesian en een vader van het vleesras Belgisch Blauwe, ook wel ‘dikbillen’ genoemd die, wanneer ze koe worden, een gespierd lichaam hebben. Ze hebben een zeer goedaardig met een kalm en evenwichtig karakter.

Een paar keer per jaar vergroten we onze veestapel met een groepje van zes kalveren. Deze. Kalveren blijven als ‘koppel’ samen in een strohok en drinken de eerste weken melk. Als ze iets ouder zijn voeren we ze hooi, mais en brokjes. Een geborgde veearts castreert de stierkalveren, waarna ze os heten. Dit doen we om het stiereigen gevaarlijke karakter te verminderen. Na een aantal maanden gaan de kalveren naar een potstal op stro. Daarna verplaatsen we de oudere kalveren naar de ligboxenstal waar ze kunnen rondlopen of in ligboxen kunnen liggen. De ligboxen zijn bedekt met een rubbermat en worden ingestrooid met zaagsel. In de winter krijgen de dieren gras, hooi en mais dat afkomstig is van ons eigen land.

In het voorjaar gaan alle koeien en ossen samen naar buiten. Ze lopen dan vrij in de percelen grasland rondom onze boerderij.  Op het landgoed Stroink worden enkele natuurweiden gehuurd van Landschap Overijssel waar in de zomer ook een aantal van onze koeien lopen.

Op een leeftijd van 2,5 – 3 jaar worden de koeien en ossen geslacht. We brengen ze zelf naar een slager. De slachter gaat met veel respect om met het slachtvee. Daarnaast draagt hij zorg voor minimale stress, omdat dit de kwaliteit van het vlees ten goede komt. Na de slacht hangt het karkas enkele dagen in een koelcel om het vlees te laten rijpen. Na deze rijpingsperiode wordt het vlees verwerkt door slager Mark Wagelaar. Hij maakt kant-en-klare vleespakketten.

 

Runderstoof

van Nieuw Horster

Café Sprakel uit Lonneker gebruikt vlees van onze dieren voor hun fantastische runderstoof.


Onze stal is gebouwd door aannemer Strootman.


Wij verkopen ook varkensvlees van Landgoedwinkel Reef.