Over ons

Nieuw Horster is de historische naam van het erf uit 1907 dat door de voorouders van Henk Hobbelt is aangekocht. Sinds 2015 houden wij samen vleesvee. In 2020 hebben we oude stallen afgebroken en een nieuwe stal gebouwd voor meer dierwelzijn en arbeidsgemak. De boerderij ligt aan de Knalhutteweg tussen de stad Enschede en grensovergang Knalhutte. Op het landgoed Stroink worden enkele percelen gehuurd waar in de zomer een aantal van onze koeien lopen.

Bijna als onze dieren zijn geboren bij melkveehouders in Twente, de meeste zelfs in een straal van 10 kilometer rond Enschede. De moeders worden gehouden als melkkoe, de vaders zijn van het ras Belgische Blauwe. Deze combinatie levert gespierde kalveren op die zonder keizersnede op een natuurlijke wijze worden geboren. Een aantal maal per jaar kopen wij een koppel van 6 kalveren. Deze kalveren blijven samen in een strohok en krijgen zo veel melk als ze lusten en  later hooi, mais en brokjes. Als er stierkalveren zijn dan worden deze door de veearts onder verdoving os gemaakt. Stieren zouden na anderhalf jaar te gevaarlijk worden. De kalveren blijven een aantal maanden in een potstal op stro, oudere dieren gaan naar de ligboxenstal. Hier lopen ze vrij in een groep en kunnen ze in ligboxen gaan liggen. De ligboxen zijn bedekt met een rubber mat en worden gestrooid met zaagsel. In de winter krijgen de dieren gras, hooi en mais dat afkomstig is van ons eigen land.

In het voorjaar gaan alle dieren samen naar buiten. Ze lopen dan vrij in de percelen grasland rondom onze boerderij. Een aantal dieren gaat in de zomer naar een natuurweide van Landschap Overijssel.

Op een leeftijd van 2,5  – 3 jaar worden de dieren geslacht. We brengen de dieren zelf naar een kleinschalige slachter in Oldenzaal. Deze slachter heeft respect voor het dier en zorgt ervoor dat het dier minimale stress ervaart. Dit is in het belang van het welzijn van het dier maar komt ook de kwaliteit van het vlees ten goede.

Na de slacht hangt het karkas enkele dagen in een koelcel om het vlees te laten rijpen. Na deze rijpingsperiode word het karkas verwerkt door slager Mark Wagelaar. Hij maakt op bestelling de pakketten en zorgt dat deze gevacumeerd diepvriesklaar gemaakt worden.

Al een tijdje leveren wij ons rundvlees aan de boerderij en Landgoedwinkel Reef in buurtschap Twekkelo . Hieruit is een leuke samenwerking ontstaan en hebben wij besloten het varkensvlees, afkomstig van hun eigen boerderij, ook bij ons in pakketten aan te bieden. https://www.landgoedwinkelreef.nl

Runderstoof

van Nieuw Horster

Café Sprakel uit Lonneker gebruikt vlees van onze dieren voor hun fantastische runderstoof.


Onze stal is gebouwd door aannemer Strootman.


Wij verkopen ook varkensvlees van Landgoedwinkel Reef.