Patatje knolselderij met stoofvlees

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 5 uur
Totale tijd 5 uur 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 3 personen

Equipment

  • 1 ovenvaste braadpan
  • 1 Snijplankje
  • 1 schilmes
  • 1 Maatbeker
  • flessenopener
  • 1 Lepel
  • 1 theelepel
  • 2 vorken

Ingrediënten
  

  • 500 gram runderriblappen
  • 2 eetlepels (Dijon) mosterd
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 2 stuks uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel tarwebloem
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 300 ml. bokbier
  • 100 ml. runderbouillon (1/4 tablet)
  • 1 laurierblaadje
  • 2 eetlepels witte wijn azijn
  • Friet of eigen gemaakt friet van knolselderij (zie notities)
  • peper (naar smaak)
  • evt. zout (naar smaak)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 140' C. Snijd het vlees in stukjes van 2 x 2 cm. Doe het vlees in een schaal. Schep om met de mosterd en bestrooi eventueel met zout. Verhit de boter in de ovenvaste braadpan en bak het vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan. Laat het bakvet in de pan.
  • Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Fruit de ui en knoflook  op laag vuur in het achtergebleven bakvet. Voeg kaneel, nootmuskaat en bloem toe en bak dit heel even mee. Voeg het bokbier, runderbouillon, laurierblaadje en azijn toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Even paar minuten koken. Zet het vuur uit, voeg het vlees toe en roer dit goed door. Doe het deksel op de pan en laat het dan 5 uur stoven in het midden van de oven.
  • Haal na 4 uur de deksel van de pan. Roer door en zet de pan dan nog 1 uur in de oven zodat de saus kan indikken en het vlees verder kan garen. Let op dat het vlees niet droogkookt.
  • Verwijder het laurierblaadje. Breng de stoof op smaak met peper en eventueel zout. Trek het vlees met 2 vorken tot losse draadjes.
  • Nu nog even lekker friet bakken. Serveer de stoofvlees met het friet

Notities

Eet makkelijk.
Tip om er een koolhydraatarm gerecht van te maken
Je kun het stoofvlees ook serveren met eigengemaakte friet van knolselderij, in plaats van aardappelfriet.
Ingredienten:
- 1 knolselderij
- paprikapoeder
- zout
- basilicum
Schil de knolselderij en snij het in reepjes. Bak de knolselderij in een koekenpan met olie op dezelfde wijze als je gebakken aardappelen bakt. Voeg een klein beetje paprikapoeder toe (dit geeft een mooie kleur en smaak), een beetje zout naar smaak en voor het serveren een klein beetje basilicum.

Eet smakelijk!